Waarom Twitter

Twitter

Simpeler kan een blogpost bijna niet worden. Een kort betoog voor een keuze in sociaal platform. Waarom wel Twitter gebruiken en niet Facebook, Instagram, Snapchat, e.d. Ik word namelijk wel eens raar aangekeken, door vrienden of familie als ik zeg dat ik ‘op Twitter zit’. Oudbollig, ‘daar zit toch niemand op’ of saai. Dat zijn dan vaak de vergelijkingen die ik te horen krijg. Daar probeer ik, in de komende 4 alinea’s, verandering in te brengen. Het is zeker geen crusade om mensen op Twitter te krijgen, maar een verheldering waarom ik er wél te vinden ben.

“Follow the lea-… nah”

‘Je volgt wie je wil’, dat is niet eigen aan Twitter en kan elders ook, maar het feit dat de personen die jij volgt zo vlakbij zijn, is wel speciaal. Je volgt de personen die in jou branche, in jou interesses echt met leuk werk of onderzoek bezig zijn. Mensen zijn vaak zelfs aanspreekbaar. Heb je bedenkingen, vragen of wil je iets toevoegen, het is zo gebeurd. Actief deelnemen aan gesprekken of discussies, het is nergens zo makkelijk als op Twitter. Toegegeven, niet iedereen is even bereikbaar, sommigen hebben enkel een account om aan PR te doen, maar dan is het ook volledig jou keuze om te blijven volgen of niet.

Geen alleenheerschappij

Twitter laat zogenoemde ‘3rd party apps’ toe. Het is een van de weinige sociale media platformen die applicaties van derden toelaat op hun platform. Dat is af en toe nadelig, maar vooral heel handig. Ik gebruik bijvoorbeeld niet de officiële applicatie van Twitter om mijn tijdslijn te gaan bekijken, maar TweetBot. Het handige? Tweetbot toont bijvoorbeeld geen énkele reclame, die is er allemaal tussenuit gefilterd. De interface is een pak handiger dan die van de officiële app en je krijgt toffe functionaliteiten die je nergens anders vindt (zicht op het aantal niet-gelezen tweets, mogelijkheid tot chronologische tijdslijn, enz.).
Het nadeel, je vertrouwt je gegevens toe aan een derde partij. Dat is altijd een afweging die je voor jezelf zal moeten maken. Vertrouw ik dit? Plus de prijs, TweetBot kost enkele euro’s om aan te kopen. Daar tegenover staan dan weer wel een pak handige features, een knappe applicatie en regelmatige updates.

Fobie voor algoritmes

Er bestaat (nog) geen woord voor, maar ik begin een (gezonde, of ongezonde, zo u wil) angst te ontwikkelen voor algoritmes. Iemand anders die bepaalt wat ik te zien krijg, waarom ik dat te zien krijg en wanneer ik dat te zien krijg. Voelt dat juist volgens u, of ik stel me al teveel vragen?
Tal van sociale media platformen werken met algoritmes om uw content te bepalen. Waarom krijg ik juist dit als eerste of tweede te zien wanneer ik de app open, ooit bij stilgestaan? Geloof me vrij, het bepaalt veel. Volgens onderzoek is Facebook volledig in staat gebruikers te beïnvloeden. Zo kan Facebook je alleen maar negatief nieuws laten zien en de vrolijke uitlatingen van vrienden en familie weglaten of laag prioriteren. (Kramer, Guillory & Hancock, 2014) Andersom kan het gebruikers enkel positieve en opbouwende nieuwsberichten tonen, of grappige memes met bijhorende olijke commentaar van vrienden. Nog niet ongerust?

Dat onderzoek wees namelijk uit dat onze emoties hier effectief door beïnvloedt worden en we daardoor positief of negatief gaan reageren. Facebook kan onze stemming wel degelijk significant sturen, zij het positief al dan negatief. Een enorm krachtig wapen dat Facebook bezit. Iemand eerst in een bepaalde stemming brengen alvorens een advertentie te tonen van een politieke partij of presidentskandidaat. Ik herhaal, nog steeds niet ongerust?
In mijn Twitter-app blijft het allemaal chronologisch, wie vanmorgen een tweet verstuurde, verschijnt eerder dan degene die’s middags tweette. Ik wil zelf wel bepalen bij welke berichten ik langer blijf hangen of waar ik meer over wil weten. Soms krijg ik er eerst een heel aantal te zien die me niet zoveel zeggen, die neem ik er met plezier bij om zelf aan het stuur te kunnen blijven zitten.

Maar…

Twitter wordt weinig of niet gebruikt om contact met kennissen en vrienden te onderhouden. Het is (voor mij toch zeker) een medium op bij te blijven met actualiteit, evenementen, onderzoeken, … Hoffelijkheid is op elk sociaal platform een pijnpunt, maar zeker op Twitter. Korte berichten zonder veel duiding zijn vaak ideaal voer voor trollen. Die vliegen je soms om de oren en je moet sterk in je schoenen kunnen staan om ze te laten voor wat ze zijn, simpele pogingen om te provoceren of te polariseren.
280 karakters is ook niet bijster veel en het verplicht je lange lezingen of documenten samen te vatten in een zin of drie. Onmogelijk, daardoor gaat er vaak wel iets verloren of worden dingen verkeerd geïnterpreteerd. Al moeten we van het principe blijven, liever je artikel, evenement of onderzoek onder de aandacht brengen met een kort bericht, zij die willen komen wel verder piepen. Mensen prikkelen om toch verder te lezen en meer te weten te komen. Dat is waar het (in mijn ogen) voor bedoeld is: een poort naar informatie.


8 Replies to “Waarom Twitter

  1. My family members all the time say that I am wasting my time here at web, however I know
    I am getting familiarity everyday by reading thes good articles or reviews.

  2. Thanks for your content. One other thing is when you are disposing your property alone, one of the concerns you need to be aware about upfront is how to deal with house inspection accounts. As a FSBO seller, the key concerning successfully shifting your property in addition to saving money about real estate agent income is knowledge. The more you understand, the better your home sales effort is going to be. One area when this is particularly important is assessments.

  3. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any means you possibly can remove me from that service? Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *