Voor het goeie doel!

Start small, dream big

Toen ik besliste om aan de slag te gaan als vrijwilliger had ik geen idee waar of hoe ik dat zou moeten aanpakken. Ik ben nog een student en heel veel ervaring met het organiseren van evenementen heb ik niet. Wel bijvertellen: ik besefte toen nog niet dat je geen heuse benefiet voor honderden mensen moest organiseren om je steentje te kunnen bijdragen.

Doorheen het jaar wordt er op onze campus af en toe eten verkocht door studentenverenigingen, goeie doelen, opleidingen, enz. Vaak biedt dat een leuk alternatief (croques, wafels, pannekoeken) voor de “vaste” maaltijden die dagelijks door de grootkeuken worden bereid. Dat leek dus een ideale plaats om starten. Even polsen bij iemand van de organisatie en kort laten weten dat ik gemotiveerd was om een bijdrage te leveren, maar niet goed wist waar beginnen.

Na een eerste kort gesprek werd me al heel wat duidelijk. Op onze campus is er een organisatie die elk jaar ‘Kom Op Tegen Kanker’ steunt. Ze zamelen geld in via verschillende kleine of grote acties en al het ingezamelde geld gaat integraal naar het goeie doel. ‘Kom Op Tegen Kanker’ is echter zo’n grote organisatie geworden dat zij zelf elk jaar grote activiteiten organiseren. Als je dan genoeg geld ingezameld hebt met je groep mocht je blijkbaar een team afvaardigen om deel te nemen aan de overkoepelende acties, daar kom ik straks nog op terug.

Zo simpel was het dus. Ik werd op de hoogte gehouden van de volgende activiteit en moest ik zelf iets willen organiseren zouden zij ook altijd voor helpende handen zorgen. Twee weken nadien ging ik een eerste keer meehelpen. We mochten een receptie doen voor een ouderavond. Het was even zoeken tussen een aantal nieuwe mensen, maar het werd een enorm toffe avond. Zo is de bal aan het rollen gegaan en sindsdien help ik ongeveer een keer per maand bij verschillende acties doorheen het jaar.

Nieuwe mensen, nieuwe verhalen, nieuwe wijsheden

Het grootste positieve punt, voor mij persoonlijk, bleek de kans om nieuwe mensen te leren kennen. Iedereen heeft zijn eigen reden om zich voor een bepaalde organisatie in te zetten. Ik ben van nature uit iemand die graag naar verhalen en ervaringen van anderen luistert. Hoe sommige momenten, zij het hoogtes of laagtes, een enorme impact gehad hebben op iemand. In je eigen leven vergroot je de dingen vaak uit, kleine tegenslagen lijken vaak veel erger dan ze effectief zijn. Ik merk dat ik eigen negatieve ervaringen veel beter leerde plaatsen toen ik anderen hoorde vertellen hoe zij veel grotere tegenslagen toch hebben kunnen overwinnen. Bergen worden plots molshoopjes waar je echt wel over kan kijken.

Het voelde in eerste instantie wel raar toen ik plots op een actie aan het helpen was samen met mijn eigen docenten. De eerste twee minuten voelt het even onwennig en dan besef je dat het ook maar mensen zijn, iets wat veel studenten wel eens durven vergeten (inclusief mezelf). Over iemand die je niet, of maar oppervlakkig, kent hebben mensen snel een oordeel klaar. Wanneer je iemand echter beter leert kennen, zijn diezelfde mensen plots genuanceerd en milder in hun overtuiging.

De kracht van een vrijwilligersorganisatie zit hem absoluut in het feit dat iedereen er zelf voor kiest om te helpen en aanwezig te zijn. Niemand is verplicht, niemand moet. Je staat (bijna altijd) met de neuzen in dezelfde richting. Zo’n situatie creëert een geweldige drive. Iedereen is energiek, heeft er zin in en wil zich nuttig maken. Op elke actie die we doen, zij het met veel of weinig, met mensen die je vaker ziet of pas voor de eerste keer ontmoet, er hangt telkens een positieve, ontspannen en gemoedelijke sfeer.

Vlaanderen warmt op

Ik en onze organisatie zijn duidelijk niet de enige. Er is een trend te merken in de laatste jaren, Vlaanderen warmt op.

Hiermee bedoel ik niet de opwarming van de aarde (hoewel, dat gebeurt ook), maar wel het recordbedrag dat vorig jaar is ingezameld voor heel veel verschillende goeie doelen. Een wederkerend fenomeen tijdens de kerstvakantie is ‘de warmste week’ van Studio Brussel. Een week lang mogen mensen allerhande plaatjes komen aanvragen als ze een actie op touw gezet hebben voor een goed doel.

In die week komen dus alle inzamelacties in de spotlights en dat is mooi, heel mooi. Toch sta je er best even bij stil dat de meeste van die acties niet van 18 tot 25 december gelopen hebben. De meesten hebben het hele jaar door acties opgezet. Ze verdienen dus stuk voor stuk enorm de aandacht en het respect die ze krijgen in de kerstperiode.

Vrijwilligers worden niet betaald, niet omdat ze waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn

#de1000km

Een extra pluspunt aan wat we met onze organisatie doen is dat ‘Kom Op Tegen Kanker’ elk jaar de 1000 km tegen kanker organiseert. Als je het bedrag van 5000 euro hebt kunnen inzamelen, mag je een ploeg afvaardigen om daarin mee te rijden. De 1000km wordt nu al 8 jaar georganiseerd, wordt elk jaar bekender en lokt elk jaar meer teams aan de start. Zo ook de ploegen van onze hogeschool.

De 1000km is een fietsevenement, 4 dagen lang worden er elke dag 2 ritten gereden, eentje voor en eentje na de middag. Sommigen zamelen alleen het bedrag in en rijden de volle 1000 km, anderen zoals wij doen mee als team en verdelen de 8 ritten onder zij die zich ervoor geroepen voelen.

In het voorjaar van 2017 heb ik voor de eerste keer meegereden, wat een ervaring, wat een sfeer, wat een beleving. Enthousiaste mensen op en naast de baan, iedereen met maar één doel voor ogen, namelijk het goeie doel! Ik heb er mensen gesproken die al meerdere jaren meedoen en elk jaar opnieuw terug meedoen, maar ook mensen die voor het eerst meededen zoals ik. Het was ge-wel-dig en ik kan al niet wachten tot de editie van dit jaar.

up up up

Kriebelt het een beetje? Ben je ook overtuigd om je handen uit je mouwen te steken? Je vraagt je misschien af of je wel tijd hebt om je in te zetten bij een organisatie of acties op touw te zetten. Laat me je geruststellen, je doet zo veel of zo weinig als je zelf wil. Weet gewoon dat elk paar handen helpt en elk uur dat je bereid bent vrij te maken van onschatbare waarde is.

Nog een laatste advies voor als je geld ingezameld hebt. Ga zeker eens langs bij mensen die jou centjes ontvangen, kijk waar en hoe ze besteed worden. Dat geeft sowieso een enorme boost, want je doet het voor iemand die ergens jou steun echt wel kan gebruiken.

Hou je niet in, droom groot en begin klein. En weet uiteraard dat een actie steunen door een wafel te kopen of mee te doen aan een quiz voor een goed doel ook helemaal top is! Solidariteit en verbondenheid kan er nooit teveel zijn.

Misschien tot op één van onze acties?
– Martijn

4 Replies to “Voor het goeie doel!

 1. I blog quite often and I truly thank you for your content.
  The article has really peaked my interest. I’m going to take a note of your blog and keep checking for
  new information about once per week. I subscribed to your RSS feed as well.

 2. Superb website you have here but I was wondering if you knew of
  any user discussion forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of group where I can get advice from other
  experienced people that share the same interest. If you have
  any recommendations, please let me know. Thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *