“Wat heb je te verbergen?”

Security Camera's

Wachtwoord / Vingerafdruk *

*schrappen wat niet past

Mijn God, wat heb ik de laatste tijd een bagger gehoord over beveiliging met, en verzameling van, vingerafdrukken. Hier volgt een kleine oproep om geen vingerafdruk af te geven (of te vragen), al zeker niet aan een overheid. Kortom: waarom een vingerafdruk afgeven wel degelijk gevaarlijk is en de overheid beter zou moeten weten dan erom te vragen.

Beginnen doe ik met een simpele ‘wat als’ vraag. Stel je wordt morgenochtend wakker en je kan niet inloggen op je Facebook-account. “Verkeerde inloggegevens”. Dan resten er je twee opties. Opnieuw proberen, je hebt misschien een tikfoutje gemaakt? Of je vraagt een nieuw wachtwoord aan. Via je e-mailadres krijg je een link toegestuurd vanwaar je een nieuw wachtwoord kan aanmaken. Opgelost.

Stel je hebt die account van Facebook, of eender welke andere account, beveiligd met een vingerafdruk. Ongetwijfeld veilig want toch geen enkele andere vingerafdruk is identiek met die van jou? Dat mag waar zijn, maar als iemand met slechte bedoelingen het op jou gemunt heeft, kan je maar beter zorgen dat er geen vingerafdruk van jou op het net rondzweeft, want als ze die hebben is een wachtwoord nutteloos. Een vingerafdruk is voor het leven, niet iets dat je zomaar kan veranderen. Als ze je vingerafdruk hebben zullen ze altijd en op alles wat jij met een vingerafdruk beveiligd hebt binnen raken. Hier zou je dus al het gevoel moeten krijgen dat biometrische beveiliging niet de oplossing is.

Vingerafdrukscanners, voortaan ingebouwd op bijna elke smartphone

Apple of overheid

‘Vaak gebruikt’ argument nummer twee: “Maar iedereen ontgrendelt zijn telefoon toch al met een vingerafdruk?”. Ook daar lijken sommigen tunnelvisie te hebben. Als ik morgen beslis een pincode te gebruiken en aan Apple vraag om mijn gegevens te verwijderen (inclusief vingerafdruk) zijn ze dat tegenwoordig verplicht via de nieuwe GDPR-wetgeving. De overheid houdt mijn gegevens bij voor altijd en overal. Daar heb ik geen zeg, noch controle over.

Daarnaast, nog belangrijker, is het ook gewoon mijn keuze, mijn vrijheid. Ik beslis of ik die vingerafdruk al dan niet geef en aan wie ik die geef. Als ik ze aan de overheid geef, heb ik geen idee met welke instanties of bedrijven ze die zullen uitwisselen, ook al is dat onder het mom van het ‘tegengaan van fraude of bestrijden van criminaliteit’.

Reizen naar Amerika is en blijft een vrije keuze

Niemand zou dus verplicht mogen worden zijn vingerafdruk te geven. Voor de aanhouders die beweren niets te verbergen te hebben: jullie mogen mij jullie smartphone, laptop, vingerafdruk, bankrekeningnummer en wachtwoorden bezorgen, want ja.. niets te verbergen?

Wereldklasse in amateurisme

Waarom zo van leer trekken tegen deze wetgeving? (Nee, geen paniek, ik ben geen coup van plan.) Een overheid is een machtige instantie, eentje die enorm ingrijpende maatregelen kan doorvoeren. Eentje die, als ze mag doen wat ze wil, heel nare dingen kan aanrichten met grote gevolgen. Kijkt u even naar Hongarije en Polen? Daar zijn een aantal mensen de macht volledig naar zich aan het toetrekken en zetten zo de bevolking en hun vrijheden volledig buitenspel.

Wil ik daarom zeggen dat we hier ook die richting opgaan? Nee, dat niet, maar we mogen onze overheid wel wijzen op ingrijpende beslissingen. Zeker beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben en nog meer beslissing die grote gevolgen kunnen hebben, maar die ze zelf totaal niet begrijpen. Case & point.

Dag beste Minister @JanJambon. Ik ben een beetje verward: heeft u nu uw eigen wettekst niet gelezen, of begrijpt u ze niet? Het is al jammer dat u het debat niet vat, maar uw eigen wetsvoorstel…

Op de chip? Of niet? pic.twitter.com/PlcThWO3BI— Matthias Dobbelaere-Welvaert (@deJuristen) 30 oktober 2018

Met deze tweet (vooral de video ervan) toont Matthias Dobbelaere heel kort en heel snel aan dat Jan Jambon zijn eigen wet niet begrijpt. Hij begrijpt de technologie niet, de risico’s niet en ook niet hoe dit een gevaar voor de privacy kan zijn. Dan wordt het wel beangstigend. Iemand waarvan je aanneemt en verwacht dat die goed geïnformeerd en wereldkundig is, blijkt totaal onvoorbereid en zonder veel voorkennis, bijna blindelings, een wetvoorstel te promoten en goed te keuren. Ziet u mijn probleem?

En dan is er nog het negatieve advies van de Belgische privacycommissie. Volgens hen is de wet ‘overmatig’ en ‘niet conform met de privacywet’. Dat legt de minister gewoon naast zich neer. Wanneer dus de belangrijkste commissie het een slecht idee vindt, de burgers massaal laten weten niet akkoord te zijn (#ikweiger) en je duidelijk zelf niet op de hoogte bent en geen kennis hebt van je eigen wetvoorstel er toch mee doorgaan. Dan mogen we toch zeggen dat het beleid en de minister zelf hier de mist in gaan.

Bewakingscultuur

De laatste jaren zijn we extra waakzaam. Sinds de aanslagen in ons land zijn er enorm veel extra maatregelen genomen. Die lijken nu gevaarlijke proporties aan te nemen, met enkele weken geleden dus het wetsvoorstel om vingerafdrukken op te slaan. We lijken het vermoeden op onschuld vergeten te zijn. Tonen dat je niets te verbergen hebt, dat komt op de eerste plek. Even uitzoomen.

Image result for vermoeden op onschuld
We nagelen te snel aan de schandpaal

Privacy is het recht op het vermoeden van onschuld. Je bent dus onschuldig tot het tegendeel bewezen is, lijkt logisch maar dat is het vandaag de dag blijkbaar niet meer. We zijn op onze sociale media, kranten, nieuwssites heel snel in iemand veroordelen, zelfs nog voor er sprake is van bewijs. “Ik hem het altij al geweten, het was gene juuste”. We doen zelf veel voor onze overheid, maar daar staan dan wel onze fundamentele burger- en mensenrechten tegenover.

De vraag is, vertrouw je de mensen aan wie je jou gegevens geeft blindelings en voor altijd? Ik niet namelijk.

De dag dat ambtenarij synoniem wordt voor efficiëntie en de dag dat staatsbedrijf gelijk staat aan goed bestuur, de dag dat je mij kan vertellen wie er nu én de komende 70 jaar aan de macht is, die dag krijg je mijn vingerafdrukken.

Michael Van Peel

Het opzetten van zo’n gigantische maatregelen als camera’s met gezichtsherkenning en vingerafdrukken op identiteitskaarten zijn tekenen dat de slinger aan het doorslaan is. We mogen onze eigen vrijheid niet in het gedrang laten komen door angstzaaierij en het invoeren absurde regels onder het mom van ‘veiligheid’. Als het te ver gaat moeten we dat zeggen. Er is trouwens geen enkel bewijs dat slimme camera’s criminaliteit doen dalen. Ze doen die criminaliteit enkel verplaatsen (vaak naar een straat of buurt verderop, zonder camera).

Normvervaging

Waarom doe ik hier toch zo moeilijk over en vooral: waarom nu pas aan de alarmbel trekken als Apple en co. al jaren vingerafdrukken gebruiken om telefoons en laptops te ontgrendelen of om er overschrijvingen mee te tekenen? Simpel, de overheid heeft beslist om verplicht vingerafdrukken te nemen en op te slaan op nieuwe identiteitskaarten vanaf april 2019.

Een instantie die, zoals ik aantoonde, niet meteen bekend staat om zijn ‘kennis van zaken’ (zeker niet op dit thema) probeert er toch een wet door te jagen en goed te keuren onder het mom van een ‘veiligheidscultuur’. De risico’s die deze, totaal onproportionele, wetgeving met zich meebrengt zijn giganstisch. Vingerafdrukken van 10 miljoen belgen om 100 zaken van identiteitsfraude tegen te houden is complete waanzin. Topmannen en bedrijfsleiders die miljarden frauderen, belastingen ontwijken en met naam en rekeningnummer in de panama-papers stonden glippen tussen de mazen. Blij dat de prioriteiten op punt staan…

#ikweiger

Bronnen

Michael Van Peel Overleeft 2013 (conference)
Fragment ‘de zevende dag’: Jan Jambon – VRT (interview)
Podcast aflevering van Dobbelaere – Welvaert met Phillipe De Backer (interview)

7 Replies to ““Wat heb je te verbergen?”

  1. Yet another thing is that when searching for a good on-line electronics retail outlet, look for online stores that are consistently updated, trying to keep up-to-date with the most up-to-date products, the top deals, as well as helpful information on services. This will make certain you are handling a shop that stays ahead of the competition and gives you things to make intelligent, well-informed electronics buying. Thanks for the important tips I have really learned from the blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *