De kracht van audio

“De sterren staan gunstig”

Een kleine voorspelling: binnen dit en 10 jaar luistert u elke ochtend naar een stem die samen met u uw dag overloopt. Die stem zal u ook het weer voor die dag, enkele hoogtepunten van het nieuws en andere leuke & nuttige dingen gaan vertellen. Of droom ik nu misschien luidop?

Ik kan er helemaal naast zitten, maar als ik om me heen kijk en zie hoe de wereld danig veranderd, merk ik de laatste jaren een duidelijk patroon. Mensen grijpen sneller en vaker naar audio. Podcasts schieten als paddenstoelen uit de grond en ze worden goed beluisterd, sommigen heel goed zelfs. En de radio’s? Wel, die draaien overtoeren.

Daarnaast is er nog een omwenteling aan de gang, toestellen bedienen met je stem, het zit er nu écht aan te komen. De audiosnelwegen worden vrijgemaakt door een aantal technologiebouwers van wereldklasse. Het nieuwste toestel van Apple dat naast de nieuwste iPhone de meeste buzz veroorzaakt is niet meer de Ipad of MacBook, het zijn de HomePods. Met reden.

Audio, van nooit weggeweest

Eigenlijk hoef ik niet te zeggen dat audio ooit verdwenen is. Écht weg is het nooit geweest, radio is een medium dat nooit last heeft gehad van een digitale transformatie. Het succes van de radio in de afgelopen jaren kunnen we wel toewijzen aan 2 duidelijke pluspunten: auto’s en kantoren.

De “filefuif”

Als je af en toe eens naar Studio Brussel luistert is de kans groot dat je het woord filefuif al hebt horen vallen. Een term die gebruikt wordt voor de dj die een aantal minuten klassiekers aan sneltempo door je boxen jaagt. Een leuke uitvinding en hij wordt gesmaakt door de vele automobilisten die dagelijks op de spitsuren in de file terechtkomen. De radiostem van dienst die je even je zorgen doet vergeten en je doet beseffen dat je niet alleen stilstaat in die grote massa auto’s. Krachtig, en het werkt.

Een van dé grote steunpilaren van radio is dus de auto, sinds die eerste gigantische radio in een oldtimer beland is, kan je hem er niet meer wegkrijgen. Dagelijks luisteren duizenden, wat zeg ik, tienduizenden bestuurders en hun passagiers naar “de radio”. Het is ook niet meer dan logisch. Mensen zoeken afleiding en amusement om een anders dood moment op te vullen. Gelijk hebben ze, probeert u zelf, alleen in de auto, 5 minuten de radio af te zetten. De sfeer-meter zal snel onder het vriespunt duiken. Het is een van de sterktes van radio, je hoeft er zelfs niet altijd je aandacht hard bij te houden om er voordelen van te ondervinden.

Keukens en kantoren

Eens met je auto aangekomen op het werk is de kans is groot dat door de boxen diezelfde radiostem terug weerklinkt. Ook op de werkvloer is de radio en muziek niet weg te slaan. Het helpt bij concentratie en recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat samen naar de radio luisteren, de sfeer op de werkvloer verbetert.

Dan heb ik nog niet gesproken van alle andere downtime in je dag wanneer een radiozender als achtergrond opstaat (vaak gewoon zonder dat je er bij stilstaat): in de keuken, in wachtkamers allerhande, bij het poetsen, op restaurant en noem maar op. We zijn de hele dag door aan het luisteren, het ene moment al bewuster dan het andere.

Radio is the theater of the mind; television is the theater of the mindless. – Steve Allen

Tijd

Als audio nooit echt van de voorgrond verdwenen is, waarom maak ik er dan zo’n lawaai over? (pun intended) Wel omdat audio, denk ik, een nog belangrijker deel zal gaan uitmaken van ons dagelijks leven. Ik denk dat de kracht van audio, ondanks dat het al heel aanwezig is, nog altijd onderschat wordt. Hoe graag mensen ook beweren 5 dingen tegelijk te kunnen doen, het is niet zo. Je kan één ding doen dat waarschijnlijk je volle aandacht opeist. Niet dan?

Audio is dé manier bij uitstek om activiteiten te combineren. Wil je gaan lopen en tegelijk mee zijn over de laatste ontwikkelingen in de Wetstraat? Je doet je loopschoenen aan, start de nieuwste aflevering van ‘de afspraak op vrijdag’ en je bent vertrokken. Makkelijk toch?

Door informatie met je oren op te nemen laat je je ogen vrij om een andere taak op zich te nemen. Mensen zullen vaker een moment willen opvullen met informatie die hén aangaat, met onderwerpen die hen interesseren en boeien.

Google Home & Amazon Echo

Een andere trend is niet die van het luisteren, maar van het spreken. Er is een enorme omwenteling bezig in de manier waarop we onze toestellen bedienen. Waar vroeger alles manueel gebeurde met onze vingers zijn er de laatste jaren toestellen op de markt gekomen die daar verandering in hebben gebracht. Speakers als de Google Home en Amazon Alexa zijn echt staaltjes van toptechnologie. Beiden zijn apparaten die naar je luisteren en je commando’s vlot kunnen uitvoeren. Lichten aandoen, verzoeknummers draaien, boodschappenlijstjes bijhouden, boodschappen aankopen, ze kunnen het allemaal.

Voor Amazon trouwens ideaal, want als je aan Alexa vraagt om een boek te kopen kom je uiteraard bij de eigen Amazon winkel terecht.

Amazon is eating the world.

Wederom: het is allemaal met tijdswinst in gedachten. Sneller en makkelijker taken uitvoeren. Op weg om je jas te nemen nog snel even naar je Google Home roepen om de lichten uit te doen en een nieuwe muts op je boodschappenlijstje te zetten. Geef toe: leuk, handig en efficiënt.

Het voelt misschien nog een beetje raar om tegen je toestel te praten, maar tijden veranderen. Volgens de meeste experten zal dit fenomeen binnen de 5 jaar het volledig ingebakken zitten in onze cultuur en onze manier van handelen.

Privacy

Toch komen al deze handigheden aan een prijs, namelijk die van je privacy. Alexa wil niet alleen luisteren als je tegen haar praat, maar ook als je tegen een vriend of vriendin praat. Ze legt elk woord en elke zin vast. Een beetje creepy, maar dat is de kost van deze innovatie.

Net zoals Facebook, Twitter, Instagram en alle andere sociale media kanalen willen ze meer over jou te weten komen. Hoe meer ze over je te weten komen hoe liever. Meer informatie wil zeggen dat adverteerders gerichter reclame zullen kunnen maken voor hun product of merk. Data is het nieuwe goud en daar wordt dan ook grof geld voor betaald. Ik raak offtopic, ‘social media’ is een andere reus en tackle ik misschien op een ander moment.

nostalgie & radio vs personalisatie & podcast

U zag mij daarstraks al vertellen dat podcasts enorm aan het opkomen zijn. Ze zijn talrijk en sommige hebben al echt een groot publiek gevonden, denk aan de ‘Nerdland’ podcast van Lieven Scheire en co., de VRT NWS podcast of Touche met Friedl’ Lesage. Toch wordt er in België nog weinig geld verdiend aan “podcasten”. Er zijn er enkele die het hoofd boven water zouden kunnen houden. Alle anderen zijn er voor hun plezier en om hun kennis en fascinaties te delen met de weide wereld.

Een, mogelijke, negatievere toekomstblik: een van de prachtige eigenschappen van een podcast is het feit dat die nog commercieel onaangeraakt is, zeker de Vlaamse en Belgische. Een halfuur of anderhalf uur gepassioneerde mensen horen babbelen over hún interesses en hobby’s, zo lang of zo kort u wilt, zonder onderbreking of stukje reclame. Geef toe, leuk toch, en als u wil kan dat terwijl u staat te koken, aan het fitnessen bent of gewoon in de zetel.

Hier schuilt een kleine vrees van mij. Enkele jaren geleden was bloggen en schrijven wat ‘een podcast maken’ nu is. Het kan onafhankelijk en je hebt de mogelijkheid een groot publiek te bereiken. Daar hebben toen grote spelers als Medium echt wel verandering in gebracht. Bloggen is een pak commerciëler geworden en om groot of bekend te worden ben je verplicht via die platformen te werken.

Laten we dus deze huidige podcast-generatie koesteren en steunen (lees: veel beluisteren). Ga op zoek, er zijn podcasts in alle maten en soorten, voor ieder wat wils. Misschien een pak minder nostalgisch dan de radio opzetten. Ik geef gerust toe dat Linde Merckpoel nog steeds vaak mijn ochtenden weet te kleuren. Toch is het ook leuk om dieper te graven in onderwerpen die mij na aan het hart liggen, voorlopig dus een perfecte combinatie van radio en podcast.

Als ik jou, beste lezer, mag achterlaten met een aanrader: beluister zeker eens ‘The Infinite Monkey Cage’ met Robert Ince en Brian Cox. Drie kwartier lang een geweldige mix van comedy en wetenschap en dat elke week rond een nieuw fascinerend onderwerp.

Veel luisterplezier!
– Martijn

10 Replies to “De kracht van audio

 1. Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

 2. Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 3. I wanted to put you one little remark to help say thank you as before just for the striking tactics you have discussed on this page. It was simply extremely open-handed with people like you to give extensively all that most of us would have distributed as an ebook to get some profit for their own end, principally now that you could have tried it if you desired. Those smart ideas as well worked to be the easy way to be certain that many people have similar eagerness really like my own to realize many more around this condition. I am certain there are many more fun sessions up front for many who look into your blog post.

 4. I blog often and I genuinely thank you for your information. This great article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your website and keep checking for new information about once a week. I subscribed to your Feed as well.|

 5. I wanted to put you this tiny note to thank you so much again for your incredible secrets you have documented on this site. It is quite seriously open-handed with people like you to supply without restraint what exactly a lot of people would’ve offered for an e book to help with making some dough for their own end, especially now that you might well have tried it if you decided. The things also served to become easy way to be sure that other individuals have the identical dreams the same as my own to know the truth more and more when considering this matter. I think there are lots of more pleasant moments ahead for many who scan your blog post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *